Selecteer een pagina

TROOSTPAREL 1: Wat als kinderen te jong zijn om eigen herinneringen te hebben? (blogreeks)

Na mijn blog “Pareltjes voor later” kreeg ik vragen als “wat bedoel je nou precies met een troostparel Tess?” en “hoe kan ik in vredesnaam zelf zo’n troostparel bedenken? Waar moet ik beginnen?”.
Dankzij jullie vragen ben ik tot het schrijven van een blogreeks gekomen over het maken van mooie troostpareltjes, voor kinderen van verschillende leeftijden. Hiermee hoop ik om jou als lezer te inspireren. Dat je ideeën opdoet. Ideeën die bij JOU passen, zodat je troostpareltjes kunt maken die 100% JOU laten zien. Die op hun beurt JOUW KINDEREN zullen troosten wanneer je er zelf niet meer bent. Weet dat deze blogs niet alleen bedoeld zijn voor ouders die weten dat ze komen te overlijden. Ik hoop dat ik ALLE OUDERS laat nadenken, kan inspireren, om iets moois voor hun kinderen achter te laten. Juist nu het nog kan. Want je weet maar nooit…

Ik begin deze blogreeks bij, hoe toepasselijk ;), het begin. De leeftijd van 0 tot zo’n 2 jaar. Hiermee bedoel ik ook de nog ongeboren kinderen! De situatie waarin een vader bijvoorbeeld ernstig ziek is, zijn vrouw zwanger is en hij misschien niet de geboorte van zijn kind zal meemaken.

Als kinderen zo jong zijn dat ze geen eigen herinneringen zullen hebben aan jou – gewoonweg omdat ze te jong zijn – dan doet dit iets met je als ouder. Zelf ben ik moeder van Giel (nu 8 weken oud) en Tygo (3,5 jaar) en als ik me bedenk dat ik binnen afzienbare tijd zou komen te overlijden dan weet ik één ding zeker: dat Giel geen eigen herinneringen zal hebben aan zijn moeder. Tygo heel hoogstwaarschijnlijk ook niet. De leegte die ik voel als ik hier aan denk is verschrikkelijk. Ik – die zoveel van mijn jongens houd – ze het liefste plat knuffel op elk moment van de dag (oké, met Giel wat voorzichtiger dan met Tygo ;)). Daar zullen ze over een paar jaar waarschijnlijk niets van weten. In ieder geval geen eigen herinnering aan hebben. Naast alle liefde die ik hen wil geven, wil ik ze nog zoveel meer meegeven in het leven. Ik wil ze nog zoveel leren. Zoveel vertellen. Ik wil hen laten opgroeien tot ‘goede jongens’, die weten hoe ze een meisje moeten behandelen. Jongens die sterk genoeg in hun schoenen staan om te doen waar ze gelukkig van worden. Jongens die ZELF keuzes maken en zich niet laten leiden door de meningen van anderen. Jongens die voelen dat hun moeder 200% in hen gelooft, dat ze ALLES KUNNEN WORDEN WAT ZE MAAR WILLEN! Dat ze hun hart moeten volgen in het leven. Dat ze mogen verdwalen op hun weg naar ‘groot worden’, want dat de zijwegen vaak mooiere dingen brengen dan het gebaande pad te volgen!
Als je weet dat je komt te overlijden, dan kun je al deze dingen waarschijnlijk niet zelf doorgeven aan je kinderen. Dan is het belangrijk te kijken HOE je deze dingen WEL kunt laten terugkomen in het leven van je kinderen, waarbij ze weten dat het van jou afkomstig is. Dát zijn de troostpareltjes waar ik het over heb. Kleine cadeautjes die je als ouder NU kunt maken voor belangrijke momenten in het leven van je kinderen als ze opgroeien. Zodat je op die momenten toch ineens heel dichtbij kunt zijn. Op een andere manier. Dankzij een troostpareltje.

Als kinderen zo jong zijn dat ze geen eigen herinneringen zullen hebben, is het belangrijk je voor te stellen wat dat met je kind gaat doen als het groter wordt. Als je kind zich gaat beseffen dat het helemaal niets weet van jou. Dat anderen wel verhalen en herinneringen hebben aan jou. Die ze met de beste bedoelingen willen delen met je kind, zodat hij of zij zich toch een beeld kan vormen van jou als ouder. Waarbij het verdriet, de boosheid, de leegte echter alleen maar groter zou kunnen worden om jouw gemis, want ZIJ HEBBEN DIE HERINNERINGEN NIET. Ook zie je dat kinderen soms met schuldgevoel kampen – “hoe kan ik nou mijn eigen vader of moeder vergeten?!” – ook al is die gedachte onterecht, kinderen kunnen het zo voelen en er lang mee rondlopen zonder dat iemand het weet.

Je begrijpt: juist in de situatie dat je hele jonge kinderen zal achter laten, zijn troostpareltjes ENORM belangrijk. Sterker nog; het is het ENIGE wat je kind zal hebben wat écht alleen voor hem of haar bedoeld is. Iets waar papa of mama extra moeite voor heeft gedaan, om dit speciaal voor hem of haar achter te laten!

Voel je hoe bijzonder je kind zich zal voelen om zoiets persoonlijks te krijgen van jou? Gelijk het gevoel ervaart dat hij de moeite waard is? Belangrijk genoeg is geweest dat jij die moeite hebt gedaan om zoiets bijzonders achter te laten toen hij nog zo klein was? De troost je kind hieruit kan halen, puur en alleen omdat het van JOU afkomstig is?

Dan hebben we het nog helemaal niet gehad over wát zo’n troostparel nou kan zijn. En na bovenstaand verhaal snap je waarschijnlijk dat het eigenlijk niet uitmaakt wat het is. Belangrijker is van wie het is. Welke boodschap het met zich meedraagt. En dan kan eigenlijk alles een troostparel worden.

Ik begrijp dat je hier nog vrij weinig aan hebt als je zelf van plan bent een troostparel te maken 😉 Dus om je op weg te helpen stel ik je eerst een aantal vragen. LET OP: de vragen zijn uiterst gevoelig en kunnen heel confronterend zijn. Zo in een tekst kan het hard overkomen, maar wat ze eigenlijk doen is je dwingen naar de toekomst te kijken. Die zo enorm pijnlijk is, omdat je het misschien niet allemaal mee zult maken. MAAR JUIST DAN KOM JE TOT JOUW 100% EIGEN TROOSTPARELTJES.

Hier gaan we:
1) Welke momenten in het leven van je kinderen had jij zo graag bij willen zijn?
2) Waarom zijn juist DIE momenten voor jou zo belangrijk?
3) WAT had je je kinderen op die momenten willen zeggen / leren / meegeven?

Neem de tijd om voor jezelf te bedenken welke momenten dit zijn. Ik snap dat je eerste neiging misschien is om er niet aan te willen denken. Dat je het weg wilt drukken. Dat de emoties omhoog komen. Je het verdriet en de boosheid kunt voelen dat je deze momenten waarschijnlijk niet allemaal kan meemaken. Dat je kinderen zoveel dingen ZONDER JOU zullen meemaken. Dat snap ik heel goed.
Maar al deze emoties laten jou zien dat DIT juist de momenten zijn die van CRUCIAAL BELANG zijn in de toekomst van je kinderen. Want niet alleen zal JIJ je kinderen missen. Je kinderen zullen JOU ook missen. JUIST op deze momenten. Dat je kinderen op PRECIES DAT MOMENT een troostparel kunnen krijgen, gemaakt door jou, is enorm steunend en troostend.

In het voorbeeld hieronder schrijf ik voor het gemak in de moeder – zoon variant (mij goed bekend ;)). Je snapt dat je dit kunt vervangen door wat op jouw situatie van toepassing is!

Stel dat je na bovenstaande 3 vragen graag bij het afstuderen van je zoon had willen zijn, omdat dit voor jou een mijlpaal is naar volwassenheid. Een eerste echte stap in de ‘grote mensen wereld’, waarin hij zijn vleugels gaat uitslaan en verder richting gaat geven aan zijn leven. Zijn eigen pad gaat zoeken. Je zoontje is nu echter nog maar 7 maanden oud.

Hoe een troostparel er praktisch uit kan komen te zien is bijvoorbeeld een filmpje. Waarin je precies zegt wat je nu voelt én wat je zou voelen als je wel bij het afstuderen had kunnen zijn. Vertel wat je hem die dag had willen zeggen en wat je hem toewenst op deze dag en daarna.
Voorafgaand aan het maken van deze filmboodschap zou je nog iets speciaals kunnen kopen, bijv. een ring, ketting, symbool, armband, in ieder geval iets wat bij jou past! In het filmpje kun je dit voorwerp laten zien en kun je uitleggen waarom je dit wilt geven aan je zoon. Juist op deze speciale dag.
Het allermooiste van een troostparel als deze – voor hele jonge kinderen – is dat je een filmpje maakt mét hem erbij. Als klein ventje. Als baby’tje. Waarin je al deze dingen rechtstreeks tegen hem zegt. Ik snap; dat zal onwijs moeilijk zijn om het tegen zo’n klein hummeltje te zeggen. Het belang is echter groot: ook al zal dat moment geen eigen herinnering van hem zijn, door dit filmpje zal je zoon ZIEN dat je dit al een keer tegen hem PERSOONLIJK hebt gezegd. Hij zal de liefde zien die jij op dit moment voelt voor hem. Hij zal direct voelen hoe belangrijk hij voor jou is.

Kun je voelen wat de impact van deze troostparel zal zijn?
Jou ZIEN en HOREN.
Zien hoe warm en liefdevol je hem vasthebt en tegen hem praat.
Het voorwerp wat al jaren geleden met de grootste zorg is uitgezocht door jou. Wat nu voor hem is.

100% TROOST VAN ZIJN EIGEN MOEDER.
Ook al ben je er niet meer.

WAT ZUL JE DICHTBIJ ZIJN.

 

Ben jij professional en wil je meer leren over rouw en verlies bij kinderen? Kijk dan eens bij mijn Masterclass van 14 juni! Als het iets voor je is: meld je dan aan, want ik heb je er graag bij! :) Sluiten