Selecteer een pagina

De kracht van rituelen

 

De kerstdagen staan weer voor de deur. Tijd om de snelheid uit onze dagen te halen, gas eraf, en meer in het hier en nu te zijn (al zijn de meningen daar soms ook over verdeeld als je een huis vol visite hebt! ;)). Toch zijn ook deze kerstdagen niet voor iedereen dagen met alleen maar gezelligheid. Mensen worden gemist. Misschien voor het eerst deze kerst, maar ook als ze al langer gemist worden kunnen dit hele dubbele dagen zijn. Sommige mensen gaan deze kerstdagen in met de wetenschap dat dit hun laatste kerst is. Of dat ze niet goed weten óf dit hun laatste kerst zal zijn, misschien hebben ze geluk en zijn ze er volgend jaar toch nog bij. Dubbele dagen dus voor veel gezinnen. Misschien ook wel voor jou?

De december maand is vaak een tijd om aan het einde van het jaar weer de ‘balans’ op te maken. Wat is er allemaal gebeurd? Tot het besef te komen wat je allemaal hebt, maar ook wat je niet meer hebt. Wie je mist. Of misschien binnenkort wel moet gaan missen.

Bij uitstek is kerst een moment om oude rituelen te eren, maar ook om nieuwe rituelen te maken als gezin. Met rituelen kun je mensen op bijzondere dagen tóch weer bewust een plek geven in het gezin. Een gebaar of een handeling waarmee je direct plaats maakt voor een opa, oma, vader, moeder, broertje, zusje, ongeboren kindje, oom, tante, vriend, vriendin, buurman, buurvrouw, wie er maar belangrijk voor je was die nog zo gemist wordt. Je kunt elk jaar een mooie kaars kopen en die samen aansteken, een extra stoel en bord aan tafel zetten (iemand écht opnieuw een plek aan de tafel geven), een wandeling maken die je eerder altijd samen liep, een programma kijken wat gewoonte was met die persoon, een speciaal recept klaarmaken, jullie lievelingsmuziek draaien, samen oliebollen bakken voor oud & nieuw, en ga zo maar door.

Rituelen geven een moment van bewuste aandacht. Stilstaan bij wie er niet meer is. Ook weer even stilstaan bij het verdriet en het gemis (waar we soms zo graag even voor weg willen lopen). Maar besef je goed dat dit verdriet er alleen maar kan zijn, als die ander heel bijzonder voor je was. Waar verdriet zit, zit ook een hele hoop liefde. Waarom doet het anders zo’n zeer?

Ik hoop dat iedereen, op zijn eigen manier, de mensen die gemist worden een plekje geven deze kerst. Oude rituelen eren, of misschien wel nieuwe rituelen maken! Het geeft verbinding, troost en steun. Het geeft de kans de emoties weer even de vrije loop te laten. Iemand krijgt bewust weer even écht een plek. Want ook al is iemand er niet meer, herinneringen blijven bestaan en daarmee tegelijk ook de persoon aan wie deze mooie herinneringen kleven.

Zo staat er bij mij in de koelkast al zelfgemaakte chocomousse, het recept van onze lieve oma die er deze kerst voor het eerst niet meer bij is. Met haar chocomousse is ze er tweede kerstdag toch een beetje bij 🙂 Een nieuw ritueel, waarvan ik hoop dat we die nog jaren meegaat!

Welke rituelen heb jij om de mensen die je mist toch een plekje te geven tijdens deze kerstdagen? Eer je de oude rituelen, of maak je ondertussen ook nieuwe rituelen?

Ik gun je mooie, liefdevolle momenten deze kerst. En als ze gepaard gaan met een traan, besef dan goed dat achter die traan een hart vol liefde en herinneringen zit die soms de emmer even doet overlopen. Geeft niks! Ook daar is het gewoon kerst voor.