Selecteer een pagina

Moederdag, compleet met alles wat er (niet) is.

Vandaag was het weer zover; moederdag! Tygo stond al te popelen om gisteren het cadeautje te geven dat hij weken geleden al had gemaakt op de peuterspeelzaal (“Mama, ik heb voor jou een hart gemaakt, maar dat is nog een geheim voor moederdag!”). Vanmorgen kwam hij boven met z’n uitgepakte knutsel (ja, hij kon niet wachten en heeft het beneden zelf al open gemaakt!) om hem trots te laten zien. “Mama heel veel plezier op je verjaardag met dit mooie cadeau”. De schat! En ook Giel had een prachtige knutsel geschilderd. Als een ware voetschilder Picasso stonden zijn voetafdrukjes op een papier in een koekjespot. Geweldig hoe ze dat bij de kinderopvang en peuterspeelzaal elke keer weer voor elkaar krijgen!

Tot het moment dat ik ging douchen. Onder de douche (en op de wc) schijnen vaak de meeste inzichten te komen. Herken je dat? Even een rustmoment. Letterlijk en figuurlijk alles even van je af spoelen en ineens was daar het besef.

Ik ben moeder van twee prachtige zoons. Wat een geluk!

Ohnee. Ik ben moeder van drie kinderen. Twee prachtige zoons en Ster. Ons middelste kindje waar we voor de geboorte afscheid van moesten nemen. Ineens is daar het verdriet weer onder de douche. Als de dag van gisteren kan ik het weer voelen. Tot in mijn kleine teen. De kou trekt over mijn rug tot aan mijn nek. Terwijl ik toch echt onder een warme douche sta.

Wat ben ik blij met mijn mannen. Wat ben ik trots. Wat kan ik voelen hoe bijzonder het is dat deze schatten zo gezond op de wereld zijn gekomen. Tegelijk kan ik ook zo voelen dat Ster erbij hoort. Op een dag als vandaag geen knutsel van Ster. Maar wel een heerlijke ochtendzon om me aan op te warmen. De kou in mijn lijf veranderd langzaam weer in warmte. De onrust trekt langzaam weer weg. Je bent er niet, maar je bent er wel.
Tygo en Giel groeien op met het besef dat Ster er ook even was. We praten er af en toe over. We zoeken in het donker tussen de sterren, op zoek naar onze Ster. We hebben geen foto’s, maar Ster heeft een speciaal plekje aan onze muur, tussen de familiefoto’s. Je hoort erbij. Met alles wat er (niet) is. Door je naam te noemen, hang je niet alleen aan onze muur. Belangrijker nog, je hebt het mooiste plekje in al onze harten.

Aan alle moeders die zich vandaag – op welke manier dan ook – niet compleet voelen. Het kan vandaag ineens weer extra pijn doen. Ga lekker douchen of even naar de wc en voel dat maar. Alle liefde én alle pijn. Het maakt je weer compleet. Compleet met alles wat er (niet) is.